miercuri, 23 martie 2011

Vom avea Rabla la tractoare !

Pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu a fost postat proiectul privind programul de stimulare a innoirii parcului de tractoare si masini agricole autopropulsate. Adica Rabla la tractoare, cum il stie lumea. Titlul oficial e prea lung si prea greoi. Nu e altfel nici programul in sine. 

In esenta, aceeasi suma ca si anul trecut: 100 de milioane de lei noi si o prima de 17.000 de lei pe utilaj. Plusuri la prima vedere: * accepta si persoane juridice si instituii de cult si administratie publica. Accepta pe toata lumea. * Si se pot cumula cupoanele (aici e poveste lunga..poti cumula primele de 17.000 de lei cu conditia sa cumperi tot atatea utilaje cate casezi..destul de inept. Cine are in curte 3 UTB uri din '78 poate vrea un Mc Cormik de 150 CP nou nout. Ce sa faca cu 3?)
* Si nu exista un timp minim de proprietate a tractorului casat.
* Acosiatiile pot cumula primele de 17.000 de lei, cu conditia sa nu depaseasca 40% din valoarea utilajului.

Minusuri la prima vedere: *nu pot participa cei care au beneficiat de alte fonduri publice. Aceasta este o corectura necesara, dupa ce anul trecut Bruxelles-ul ne-a notifica ca programul Rabla se suprapune programelor europene. Dar, daca nu se adreseaza acestor fermieri, cui se adreseaza de fapt? Daca un fermier nu a apelat la bani de la Fermierul, Sapard sau FEADR, are el motive sa cumpere pe Rabla? Desigur, cine simte ca Rabla e o afacere, isi vinde siesi tractorul ala vechi din curte si se duce si isi cumpara unul nou. pe persoana fizica. Pe care il foloseste in ferma pe care o are pe persoana juridica. Ceva acte intre societate si proprietar ca persoana fizica rezolva totul. De fapt, nici nu's necesare. Dar care e castigul fermierului? Guvernul da din bani publici 17.000 de lei la tractor. Adica cam 4.000 de euro. Dar cumparatorul plateste TVA de 24%. Ca sa merite financiar, masura e utila doar celor care vor cumpara tractoare al caror TVA e mai mic de 4.000 de euro. Adica chinezarii si Belarus. In rest, suma de la AFM va acoperi din TVA. Atat. Pentru restul, afacerea se face pe factura externa.

Mai citesc Programul si revin cu completari :) Deja cateva voci din piata ii dau aceleasi sanse ca si anul trecut.

Un comentariu:

  1. Anul asta, in 2012, BISO Romania, a facut un program de genul RABLA cu TRactoarele UTB 650. Pana acum s-au facut can 30 de tranzactii de genul asta!
    Compania BISO a inceput sa simta Romania si nevoile fermierilor, ceea ce ne face sa fim intotdeuna cu un pas inainte!

    RăspundețiȘtergere