joi, 31 martie 2011

Scrisoarea deschisa a APIMAR catre ministrul Tabara

Scriam intr-un post de acum o saptamana ori doua despre faptul ca APDRP nu mai accepta scrisori de confort de la IFN-uri (institutii financiare nebancare). Primii care au luat atitudine serios in mod public au fost dealerii de masini agricole. Public mai jos scrisoarea deschisa trimisa de APIMAR, principala asociatie a importatorilor de utilaje, ministrului agriculturii.



"Domnului Valeriu TABĂRĂ - MinistruMinisterul Agriculturii si Dezvoltării Rurale

Domnule Ministru,

Dorim sa va aducem in atentie decizia A.P.D.R.P. privind declararea ca neeligibile a Scrisorilor de confort eliberate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN) pentru sesiunile de depunere proiecte spre finantare prin FEADR pe anul 2011.

Avand in vedere acesta decizie, va solicitam sprijinul pentru reincluderea IFN-urilor in randul institutiilor financiare ce pot emite Scrisori de confort tinand cont de faptul ca:
  • Conform legii nr. 93 din 8.apr.2009 Art 14 Lit c) Institutiile financiare nebancare pot desfăşura următoarele activităţi de creditare: emitere de garanţii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanţare
  • 75- 80% din clientii producatorilor si importatorilor de masini agricole titulari de proiecte selectate spre a fi finantate prin F.E.A.D.R. apeleaza la IFN- uri si doar 15 – 20% apeleaza la bancile comerciale restul avand fondurile necesare. Aceste lucru se datoreaza faptului ca IFN-urile cu care producatorii si importatorii de masini agricole colaboreaza au experienta si si-au adaptat oferta specificului activitatii din domeniul agricol. In concluzie eliminarea IFN-urilor va afecta negativ rata de absorbtie a fondurilor europene.
  • acesta decizie nu respecta principiile concurentei limitand fermierii la obtinerea scrisorii de confort doar de la bancile comerciale in conditiile in care conform legislatiei in vigoare si IFN-urile pot emite astfel de documente.
  • acesta decizie coraborata cu faptul ca durata de analiza a dosarului, in vederea eliberarii Scrisoarii de confort, la banci este foarte lung (min 3 luni) va face imposibila acesarea fondurilor europene de catre fermierii pentru sesiunile din primul semestru
  • bancile comerciale nu accept doar echipamentul / bunul drept garantie pentru acordarea de credite asa cum fac unele IFN-uri, bancile avand nevoie de ipoteci pe bunuri imobiliare (terenuri, case, etc...)
Tinand cont de argumentele prezentate mai sus, precum si de impactul negativ pe care acesta decizie il va avea asupra parcului de masini si utilaje agricole, parc care in prezent este depasit din punct de vedere moral si tehnic, ramanem in asteptarea raspunsului Dumneavoastra si va asiguram, Domnule Ministru, de intrega noastra disponibilitate de colaborare."

Arnaud van STRIEN
Presedinte
A.P.I.M.A.R.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu