marți, 22 martie 2011

Ce ii pasa statului de unde isi ia banii fermierul?

La inceputul lunii a trecut, aproape nebagata in seama, noua scrisoare de confort a APDRP, care elimina dintre finantatori institutiile financiare nebancare, IFN-urile cum o sa spun pe mai departe. Adica elimina tocmai acele societati care au creditat consistent in ultimii ani cumpararea de masini si utilaje agricole. De acum, la fonduri europene e voie numai cu scrisori de confort de la banci. Curat monopol...

Desigur, dealerii de masini agricole nu au stat cu mainile in san, incepand o campanie de lobby pe la minister pentru a remedia situatia. Nu o spun foarte raspicat, dar se tem de o scadere a vanzarilor. Mai ales ca pentru sesiunea ce sta sa vina, din aprilie, nu se intrevad  sanse ca bancile sa elibereze scrisorile la termen. Iar voci din piata sustin ca IFN-urile crediteaza cam 70-80% din vanzarile de utilaje agricole din tara asta. Fara ele, cumparatorii vor cauta banii la banci, dar acestea sunt mult mai lente in analiza unui dosar si cer sensibil mai mute garantii si dobanzi mai mari. De ce oare statului ii pasa de unde isi obtine fermierul banii de utilaje? Ok, exista o motivatie a APDRP-ului, ca unele IFN-uri au fost mai lejere in acordarea scrisorii de confort. Dar, atunci ar trebui sa aplice sanctiuni doar societatilor vinovate.  Nu ii poti pedepsi pe toti in bloc, pentru greseala unuia sau altuia. Nici macar legal nu este. In primul rand, institutiile  financiare nebancare nu functioneaza dupa bunul lor plac, ci in baza unei legi si a unor reguli BNR, care le supravegheaza. Daca BNR nu considera ca vreuna dintre IFN-uri a facut ceva incorect, poate considera asta o Agentie? 

De vazut cum se transeaza meciul. Pana acum APIMAR a depus si o scrisoare ministrului agriculturii, in care explica motivele pentru care IFN-urile ar trebui reacceptate la eliberarea scrisorilor de confort. Unele voci pariaza pe revenirea la formula initiala, altii spun ca ramane cum s-a stabilit. Eu as miza pe faptul ca vor fi reacceptate IFN-urile, dar abia dupa acest 121 din aprilie.

2 comentarii: