vineri, 8 octombrie 2010

Case IH a lansat noile game de Quadtrac, Steiger, Magnum si Puma

23 de tractoare noi a lansat Case IH in luna septembrie in Cehia, completându-si toate gamele, de la Puma de 130 CP pâna la monstrul pe senile Quadtrac de 670 CP. Un astfel de eveniment nu putea sa fie unul nebăgat în seama. Lansarea a captivat atentia jurnalistilor de presa agricola din toata Europa, si pentru doua zile Praga a fost un pol al celor care scriu despre agricultura.

Prima zi a lansarii a fost formata din conferinte si prezentari în sala. Cei 100 de ziaristi au asteptat rabdatori partea care îi interesa cel mai mult: ziua a doua, cea a testarii noilor tractoare în câmp. Dupa un drum scurt cu autocarul, am ajuns într-o ferma de aproximativ 1.200 de hectare. Echipa Case IH montase aici mai multe corturi unde tineau scurte prezentari tehnice, înainte de a trece la practica. Alaturi, erau aliniate toate cele 23 de tractoare noi, fiecare cu câte un utilaj de prelucrat solul în spate.



Motoare cu o noua tehnologie
Nu se întâmpla prea des ca o companie sa vina cu atât de multe noutati dintr-o data. Case IH a schimbat elemente fundamentale la fiecare gama în parte. Acum sunt 8 noi tractoare Puma, (cu puteri între 131 si 228 CP) 5 noi Magnum-uri ( între 274 CP si 389 CP) , 6 Steiger-uri (de la 391 CP la 670 CP) si 4 Quadtrac-uri (între 502 si 670 CP). Toate aceste modele noi fac parte dintr-un proiect amplu, botezat “Putere eficienta”. Aceasta nu este o componenta tehnica, ci mai degraba “puterea eficienta” înseamna folosirea unei palete largi de tehnologii, de la ghidarea cu precizie de 1 cm a tractorului în diverse lucrari pâna la sisteme de control a turatiei, pentru a mari productivitatea si a face utilajul mai eficient financiar pentru fermier.

De exemplu, noul tractor Puma 230 CVX, cu o putere nominala de 228 CP, poate dezvolta cu sistemul de management a puterii, un maxim de 269 CP. In acelasi timp, cuplul maxim a crescut de la 1.025 Nm la 1.160 Nm, cu aproape 13%.








Tehnologie de tratare a gazelor
Notabila ideea inginerilor Case IH de a trece pe sistemul SCR toate tractoarele lor peste 100 CP. SCR, un sistem de reducere selectiva a noxelor prin injectarea de AdBlue, este o tehnologie folosita cu succes în lumea motoarelor pentru camioane. Inginerii Case IH au recunoscut deschis ca au beneficiat de testele executate de cei de la Fiat, ca membrii ai aceluiasi gigant financiar.

Conform acestora, implementarea sistemelor SCR pe motoare reduce consumul de carburant cu 10% la motoarele de pâna în 300 CP si cu 9% la tractoarele foarte mari. In acelasi timp a fost îmbunatatita si puterea maxima a motoarelor. Staff-ul Case IH spunea ca prin tehnologia SCR fermierul câstiga 7 euro pentru 1 euro cheltuit pe substanta necesara, AdBlue. Injectarea acesteia în gazele evacuate transforma oxizii de azot în azot si apa, care nu sunt toxice pentru mediu.

Inginerii Case IH au mentionat ca pentru motoarele mici, sub 100 CP, vor implementa tehnologia EGR, bazata pe recircularea gazelor de esapament.





Quadrac si Steiger împing la limita caii putere
Cele 4 modele noi de Quadtrac acopera o plaja de putere maxima între 502 CP si 670 CP, ceea ce pozitioneaza Case IH Quadtrac 600 ca fiind cel mai puternic tractor de pe piata. Gama pe senile, Quadtrac, se suprapune peste modelele Steiger, cu 4 roti egale. Acestea pornesc de la 391 CP putere maxima si ajung la incredibilii 670 CP.

Modelul Steiger 350, de 391 CP, cel mai mic din gama, este echipat cu un motor de 8,7 litri, folosit pâna acum pe combina Axial Flow 7120. Celelalte modele de tractoare Steiger si Quadtrac sunt propulsate de un motor de 12,9 litri, fabricat de Fiat, toate cu tehnologie SCR. Modelele de top, 550 si 600, au primit un sistem bi-turbo. Acesta ajuta la dezvoltarea puterii maxime uriase, de 670 CP, dar si la un consum minim de combustibil si la reducerea noxelor. Pe lânga motor, si cabina acestor giganti a fost îmbunatatita, pentru a face ziua de lucru a tractoristului cât mai usoara.







Un nume coborât din vestul salbatic, Magnum
Numele acesta, Magnum, a fascinat la început posesorii de arme. O vreme devenise sinonimul suprematiei în vestul salbatic american. Oricine avea Magnum, pusca sau pistol, era mai mare decât ceilalti. In 1987, constructorul Case IH îl împrumuta pentru lumea tractoarele. Iar Magnum de la Case s-a impus ca un tractor pentru fermierii mari. ªi acum, la cei 389 CP putere maxima, chiar daca pare pe jumatatea unui Quadtrac de 670 CP, Magnum-ul ramâne în topul mondial al tractoarelor foarte puternice.

Cele 5 modele noi lansate acum de Case IH, cu sisteme de management a puterii si tehnologie eficienta, acopera o plaja de putere deschisa de Magnum 235, care dezvolta maxim 274 CP, pâna la Magnum 340, cu un vârf de 389 CP. Toate modelele sunt propulsate de un motor de 8,7 litri, folosit si pe combinele Axial Flow 7120. Sistemul de Management al Puterii poate aduce în plus 35 CP, foarte utili în cazul transportului pe sosele sau utilizarii sistemelor hidraulice etc.

O cabina mai mare pentru tractorist
Cabina seriei Magnum, un model Surveyor (în traducere Supraveghetorul) este acum mai mare, si pastreaza aceeasi buna vizibilitate de jur împrejur care a facut Magnumul remarcabil. Cu plusul ca acum cabina are suspensie proprie. Aceasta, combinata cu sistemul de suspensie de pe axa din fata si scaunul special, pe perna de aer, al tractoristului, face experienta lucrului în câmp mai lina.

Magnum-ul a primit si el, ca toate cele 23 de tractoare nou lansate de Case IH, cotiera cu sistem de control multifunctional, aceeasi pe toate modelele, de la Steiger de 670 CP la Puma de 130 CP.

Eficacitatea SCR pe motoarele mari
Conform inginerilor Case IH, adaptarea sistemului SCR (sistem de reducere catalitica a noxelor, bazat pe injectarea de AdBlue în gazele esapate) este parte a sistemelor de eficientizare a tractoarelor companiei. Astfel, comparativ cu motoarele Tier3, s-a remarcat o spectaculoasa reducere a consumului de carburant cu pâna la 15%. De asemenea, service-ul de întretinere se face acum la un interval de 600 de ore, deoarece sistemul SCR nu strica uleiul motorului.

Staff-ul companiei afirma cu siguranta ca pentru 1 euro cheltuit pe ureea AdBlue, un fermier câstiga 7 euro.








Puma, pisica rea din preeria americana
Dupa succesul seriei Puma CVX, Case IH si-a completat seria de tractoare cu 3 noi modele. Cel mai mic este Puma CVX 130, care dezvolta o putere maxima de 171 CP cu sistemul de management al puterii, urmat de Puma CVX 145, cu o putere maxima de 188 CP si Puma CVX 160, cu o putere nominala de 160 CP, dar care ajunge la un maxim de 203 CP (cu sistemul de management al puterii).

Toate modelele Puma au acum disponibila transmisia CVT. Cele 8 modele din seria Puma sunt dotate cu un motor de 6,75 litri, în 6 cilindri, common-rail turbo, dezvoltat de Fiat. Un test recent arata ca Puma CVX 230 are un consum cu 10% mai bun decât modelul anterior, 225. Toate modelele sunt echipate din standard cu sistemul de Management al Puterii Motorului, care ofera o crestere în performanta de aproape 20%. Este cel mai performant sistem montat pe un tractor Case IH.

Cabina, spatioasa si confortabila, a primit si ea aceeasi cotiera multicontrol, AFS 700, care se regaseste pe tractoarele cele mari de la Case IH, cum sunt Magnum si Steiger. Tractoristul poate acum sa controleze toate functiile cu o singura mâna, fara sa ridice cotul de pe cotiera. Cele trei noi modele CVX vor fi produse în Austria, la fabrica grupului din St. Valentin si vor fi disponibile înca din toamna acestui an. Iar gama completa de tractoare Puma cu sistemul de putere eficienta vor fi disponibile începând cu 2011.

2 comentarii:

  1. Mai nene dar ce la mai lauzi. Cum adica, citez: ''23 de tractoar noi''? Adica 23 de modele noi care nu au existat pana acum in oferta de tractoare Case? Sau 23 de modele vechi care au fost imbunatatite? Nu prea este clar....

    RăspundețiȘtergere
  2. daca era John Deere in loc de Case era clar, nu? :))

    RăspundețiȘtergere