vineri, 8 octombrie 2010

vara lui 2011 va fi una expozitionala

Vin vremuri dinamice in lumea expozitiilor agricole. Competitia dintre diversele targuri incepe sa se simta. Iar asta nu poate face decat bine vizitatorilor. Pe de alta parte, batalia se va da pentru a mentine interesul companiilor din piata. In urmatoarea perioada s-ar putea ca multe sa se delimiteaza de micile targuri judetene. Pentru ca nici bugetele lor nu sunt infinite.

Nu cred ca mai sunt multi dispusi sa plateasca sume consistente in bugetul fiecarui judet pentru a participa la o manifestare incropita pe genunchi de un specialist de la OJCA ori camera de Comert. Pentru ca nu exista in tara asta un judet fara un targ agricol, de primavara, de vara ori de toamna. Toate camerele de comert organizeaza astfel de manifestari. Nu conteaza daca au sau nu vizitatori, importanta este participarea oficialitatilor la lansare. Este parca singurul rationament de a exista al acestor targuri. Sa dea ocazia unor politiciani locali sa se remarca in fata multimii.

Lipsa unei organizari coerente se simte in targ. In acelasi spatiu de expozitie se amesteca micii si zacusca de tara cu tractoarele de 300 de CP, proaspat ceruite. Multi dintre fermierii seriosi nu au loc sa stea de vorba cu un dealer pentru ca langa ei 10 gura-casca se amuza in gura mare, sorbind din bere, ca ei trebuie sa faca credit pentru un plin de motorina la tractor.

Daca am sta sa socotim, in toata tara sunt doar cateva expozitii care merita vizitate de agricultori. Si toate au deja o istorie in spate. As pomeni aici Aradul (cu Agromalim), Clujul (cu Agraria) si Bucurestiul (cu RomAgroTec dar si cu Indagra). Poate mai sunt si altele, cat sa le numeri pe degetele de la o mana. Dintr-un evantai expozitional intins pe 41 de judete.

De curand insa o noua expozitie provoaca piata. Este vorba de AgriPlanta. Va avea loc la anul, intre 3 si 5 iunie, la Fundulea, Calarasi. Se anunta de pe acum ca un succes, macar prin numele celor doi organizatori, Corina Mares, sufletul Agraria din Cluj, si DLG, organizatorul celor mai mari expozitii agricole din lume, cum ar fi Agritechnica ori EuroTier de la Hanovra. Corina e un nume greu in lumea agricola romaneasca, iar DLG vine cu know-how-ul si mai ales potenta financiara a unui colos.
Expozita se vrea un eveniment care sa schimbe fata expozitiilor agricole de pana acum. Un suflu occidental, de care se simtea nevoia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu