joi, 21 noiembrie 2013

Oscarul masinilor agricole: medaliile acordate de Agritechnica 2013





Medaliile Agritechnica sunt, o data la doi ani, cele mai asteptate re­compense din lumea masinilor agricole. Pentru cå sunt premii im­partiale, acordate pe merit. Anul acesta, prin furcile caudine ale comisiei de selectie au trecut 400 de noutati ce promit sa schimbe lumea agricola. Doar patru au obtinut medalia de aur si alte 33 argintul. Iata cine si mai ales pentru ce a câstigat aurul.

Medaliile acestea atât de râvnite au greutate în lumea utilajelor prin modul în care sunt conferite. Agritechnica strânge de fiecare data de o comisie riguroasa, compusa din profesionisti ai domeniului. Si anul acesta a fost un român în componenta ei, Ovidiu Ranta de la USAMV Cluj. Ranta a mai facut parte din comisie si acum doi ani, când a fost cooptat pentru prima data
.






 Claas: un simulator pentru condusul unei combine sau al unui tractor. Anul acesta, la Agritechnica parcå este anul Claas. Au obtinut sapte medalii: cea de aur si alte 6 de argint.
Botezat Simulatorul - Online, are ca scop antrenarea personalului pentru operatiuni complexe cu masini agricole scumpe.
De ce sa antrenezi un combainier novice pe o combina adevarata? Mai bine începe în simulator. In plus, mutarea unui om de pe un model de utilaj pe altul mai avansat se va face cu mai multa usurinta dupa câteva ore bune petrecute în simulator. Si fara pagube pentru utilaje.
Softul de la Claas imita cu precizie conditiile reale, cu toate procedurile si ne­ca­zurile ce pot aparea în operarea reala a unei combine sau a unui tractor.









Grimme: AirSep, în traducere un se­parator pneumatic de impuritati. Este folosit la masinile de recoltat cartofi pentru separarea impuritatilor asemanatoare cu tuberculii, de pilda pietre si bulgari de pamânt. Separatorul foloseste transportorul perforat si un jet de aer de jos în sus, care mentine cartofii într-o relativa stare de plutire deasupra benzii, în timp ce impuritatile, mai grele, cad prin banda transportoare.
Calitatea si performanta separarii pot fi îmbunatatite în functie de caracteristicile materialului recoltat, modificând forta aerului odata cu înclinatia si frecventa benzii transportoare.
Inventia Grimme asigura o reducere semnificativa a mun­cii de sortare manuala si a spatiului de depozitare.








Rauch: Axmat este un sistem automat de ajustare a celor doua discuri de la o masina de distribuit îngrasaminte solide. Precizia ridicata a împrastierii granulelor este obtinuta cu ajutorul unor senzori pe baza de microunde si cu un sistem de corectie mult îmbunatatit.
Modul de împrastiere este suprave­gheat permanent si se ajusteaza auto­mat, daca este nevoie, ca raspuns la schimbarea lotului de produse utilizate sau schimbarea conditiilor climatice.
Utilizarea unei masini cu Axmat îmbu­natateste eficienta fertilizantului, reduce emisiile de gaze si costurile cu îngrasamintele, consolideaza siguranta unei re­colte uniforme. Pâna sa ajunga în mapa comisiei Agritechnica, sistemul Axmat de la Rauch a fost testat în Franta, la un institut specializat, Irestea.









Merlo: Turbofarmer 40.7 Hybrid este un încarcator cu brat telescopic. Si-a câstigat medalia pentru cå este primul încarcator electric construit pentru utili­zarea în agricultura. La nevoie, îsi modifica modul de operare din electric în diesel-electric. In modul electric este alimentat de o baterie pe baza de litiu, de 30 kWh. Aceasta îl face sa fie silentios si mai ales sa nu aiba emisii de noxe, ceea ce îl face ideal pentru fo­lo­­­sirea în spatii închise. In mo­dul diesel-electric, motorul diesel functioneaza la o turatie constanta asigurând atât puterea necesarå utilajului cât si încarcarea bateriei.
Aceasta arhitectura face posibila fo­losirea la jumatate a randamentului moto­rului fara a scadea din eficacitatea încarcatorului. Specialistii Merlo au aratat ca se asigura o reducere cu pâna la 30% a consumului de carburant, datorita folosirii la sarcinile mai usoare si la deplasare, modul de functio­nare electric.


2 comentarii: