luni, 7 martie 2011

APIMAR propune cateva modificari la 121 - instalarea tinerilor fermieri


In speranta ca va putea face aceasta masura sa fie una functionala, membrii Asociatiei au facut o lista de modificari, care ar trebui sa simplifice accesul la bani.

Masura 121
  • reconsiderarea plafonului maxim pentru un proiect astfel:
    1. 500.000 euro pentru fermele vegetale
    2. 1.000.000 euro pentru sectorul zootehnic
Astfel, se va realiza accesul unui numar mai mare de fermieri la fonduri si totodata finalizarea implementari proiectelor intr-un timp cat mai scurt.
  • evitarea incadrarii proiectelor ce vizeaza achzitionarea de masini si utilaje agricole, realizate de fermele zootehnice ca proiecte de investitii in sectorul vegetal si invers. Acest lucru se poate face tinand cont de activitatea principala pe care ferma o desfasoara (codul CAEN principal in baza caruia ferma obtine peste 50% din venituri) si incadrarea investitie in functie de aceasta.

Criterii de selectie 121 SECTOR VEGETAL:
  1. eliminarea criteriului de selectie referitor la standardele comunitare nou introduse din sistemul de selectie a sectorului vegetal, intrucat nici un standard comunitar nu mai este in perioada de gratie in sectorul vegetal.

  2. Eliminarea acordarii de punctaj in functie de sectoare „prioritare” deoarece intreaga agricultura are nevoie in egala masura de finatare. 
     
  3. Eliminarea punctajului pentru investitiile in irigatii intrucat lipsa infrastructurii in anumite zone ale Romaniei va dezavantaja fermierii ce au teren in aceste zone iar o investitie in sisteme de irigatii nu se dovedeste a fi rentabila.

  4. Eliminarea criteriului de selectie nr 3 privind sprijinirea exploatatiilor agricole de semisubzistenta, intrucat acestea primesc ajutor pe masura 141 – Sprijinirea fermelor de semisubzistenta

  5. Reintroducerea la criteriul nr 4 privind calitatea beneficiarului de membru a unei forme asociative si a asociatiilor infintate conform OUG 26 si eliminarea obligativitati de a fi membru cu 6 luni inaintea depunerii dosarului.

  6. Eliminarea criteiului nr 5 privind exploatatiile agricole care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD / FEADR pentru acelasi tip de activitate, deoarece se ingradeste accesul la finantare a firmelor de clasa mijlocie si mica care au achizitonat de exemplu un tractor pe SAPARD si doresc achzitionarea unei combine pe FEADR, completand astfel fluxul tehnologic. 
     
  7. Eliminarea criteriului nr 7 privind procesarea produselor agricole, deoarece s-a observat din sesiunile trecute ca investitiile in acest sector se fac numai pentru acumularea de puncte, marindu-se artificial valoarea proiectului. Pentru acest gen de activitate exista masura 123.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu