vineri, 11 martie 2011

Aer mai curat: Comisia Europeana a stabilit Foaia de parcurs pentru emisii reduse de carbon

Comisia Europeană a adoptat Foaia de parcurs pentru transformarea Uniunii Europene într-o economie cu emisii reduse de carbon până în anul 2050. Aceasta descrie calea cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a atinge obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 80-95% faţă de nivelurile de referinţă (1990), până în anul 2050. Pe baza analizei realizate în ce priveşte eficienţa costurilor, Foaia furnizează direcţii pentru politicile sectoriale, strategiile naţionale şi regionale de reducere a emisiilor şi pentru investiţiile pe termen lung. UE trebuie să înceapă acum să elaboreze strategii pe termen lung. Comisia Europeană şi-a asumat această iniţiativă deoarece promovarea, pe plan mondial,a tranziţiei la o economie cu emisii reduse de carbon şi eficientă în utilizarea resurselor va avea beneficii multiple pentru UE.



Connie Hedegaard, comisar european pentru combaterea schimbărilor climatice, a declarat:  
''Trebuie să începem tranziţia către o economie competitivă cu emisii reduse de carbon acum. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât costurile vor fi mai mari. Pe măsură ce preţul petrolului creşte, Europa plăteşte tot mai mult pentru factura sa de energie şi devine tot mai vulnerabilă la şocurile induse de această creştere. Prin începerea tranziţiei acum, vom avea beneficii în viitor. Iar vestea cea bună este că nu trebuie să aşteptăm până la noi descoperiri tehnologice. Economia cu emisii reduse de carbon poate fi construită prin dezvoltarea pe mai departe a tehnologiilor existente, deja experimentate. La această tranziţie trebuie să contribuie toate sectoarele economice, inclusiv agricultura. Prin descrierea celei mai eficiente căi din punct de vedere la costurilor de a aduce Europa viitoare în zona emisiilor reduse de carbon, Foaia noastră de parcurs furnizează un cadru clar şi previzibil pentru guverne şi mediul de afaceri astfel încât să îşi poată pregăti strategiile de reducere a emisiilor de carbon şi investiţiile pe termen lung".


 
Accent pus pe măsurile interne
Consiliul European a adoptat obiectivul de a reduce în UE, până în 2050, emisiile de gaze cu efect de seră cu 80-95% faţă de nivelurile de referinţă (1990).

Foaia de parcurs stabileşte calea eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a atinge acest obiectiv, recomandând Europei să îl îndeplinească în principal prin măsuri interne deoarece, până la jumătatea secolului în curs, creditele internaţionale pentru reducerea emisiilor vor fi mult mai puţin disponibile decât în prezent. Până în 2050, UE trebuie să-şi reducă emisiile cu 80% faţă de nivelurile de referinţă (1990) strict prin măsuri interne. Orice credite utilizate vor duce, pe ansamblu, procentul de reducere a emisiilor dincolo de pragul de 80%.

Modelul economic atotcuprinzător pe care se bazează Foaia de parcurs demonstrează că, pentru a ajunge la o reducere "internă" cu 80% până în 2050, trebuie realizate reduceri cu 40 şi 60% faţă de nivelurile de referinţă (1990) până în anul 2030 şi, respectiv, 2040. Toate sectoarele vor trebui să îşi aducă contribuţia. Politicile curente au fost proiectate să reducă emisiile interne cu 30% până în 2030 şi 40% până în 2050.



Economii de carburant
Construirea unei economii cu emisii reduse de carbon va necesita, în următorii 40 de ani, investiţii anuale adiţionale de 270 de miliarde de euro peste nivelul investiţiilor totale curente, ce reprezintă 19% din PNB.  Investiţiile suplimentare vor fi recuperate din economiile realizate la importurile de petrol şi gaze. Aceste economii sunt estimate la un volum de 175-320 de miliarde de euro, anual.

În plus, investiţiile în reducerea emisiilor de carbon – în tehnologiile curate, în infrastructura de tipul reţelelor electrice inteligente, în protecţia mediului – vor avea beneficii multiple. Costurile legate de carburanţi sunt plătite ţărilor terţe, în timp ce investiţiile creează valoare adăugată în UE. Pe lângă reducerea dependenţei noastre de importurile de energie, respectiv a vulnerabilităţii  la şocurile induse de fluctuaţia preţurilor la petrol, investiţiile vor stimula sursele de creştere economică, vor pastra locurile de muncă existente şi vor crea altele noi. Poluarea aerului şi costurile de sănătate asociate se vor reduce şi ele. Beneficiile totale rezultate dintr-o mai bună calitate a aerului poate ajunge până la suma de 88 de miliarde de euro anual, până în 2050.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu