marți, 1 februarie 2011

Despre SIMA

Inteleg ca, la SIMA, pana la urma, va fi organizata doar o masa rotunda pentru fermieri. Si a fost aleasa masa rotunda pentru ferma de subzistenta si sansele ei de a evolua. Era de asteptat. Aceasta e directia PAC, directia fermelor franceze (le-as spune romantice prin dimensiuni si activitati) si a comisarului Ciolos. Si in Romania va fi la fel in urmatorii ani.

Pacat ca nu se tine masa rotunda in care sa se discute problemele marilor fermieri. Noi sugeraseram doua teme organizatorului francez: irigatiile si depozitarea. Mai urmau: nevoia de masini agricole mari, plafonarea subventiilor etc.

Cine merge la SIMA Paris? Dintre colegii de presa agricola? Dar dintre fermieri, dealeri de masini agricole, consultanti, reprezentanti ai asociatiilor? Eu auzisem de o agentie de turism care ar organiza un tur...contact agenţie eurolink-tours, Ani Radu, Mobil: 0757-053.384, Tel: 0232-220.126, marketing@eurolink-tours.com

6 comentarii:

  1. Pacat ca nu credeti cu adevarat ca si fermele mici pot deveni PROFITabile. De la inaltimea celor pe care ii sustineti si ii promovati, micii fermieri care lucreaza sub 100 de hectare par cu siguranta niste muritori de foame rupti in fund, care nu au nici o sansa pe piata. Poate ar fi mai interesante niste solutii concrete si pentru acestia, ca lumea reala nu se invarte doar in jurul a cativa latifundiari si nici chiar zece Culita Tarata nu ar reusi sa hraneasca toata tara.

    Dar dumneavoastra mergeti la SIMA? Sunt curios ce si cum veti relata despre masa rotunda in cazul in care veti fi acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Faptul ca modul in care este promovata imaginea agriculturii franceze mi se pare romantic nu implica cu absolut nimic de increderea mea in fermele mici si mijlocii. Nu am spus nicaieri, si nici nu am sugerat ca cei sub 100 de hectare sunt niste "rupti in fund". Mie chiar mi-ar placea sa existe 500.000 de astfel de ferme in Romania. De ce incercati sa ma alaturati unor idei pe care eu nu le-am exprimat?

    Solutii concrete pentru micii fermieri cred ca sunt, si cred ca vor fi in continuare si mai multe si mai banoase. Iar conditiile de piata sunt excelente. Acum, desigur, depinde ce produceti, daca produceti.

    Masa rotunda pentru fermele mici poate fi interesanta. Sper ca cei de acolo sa ridice probleme, sa aiba pareri, si nu doar sa astepte solutii de la altii.

    Nu voi participa la eveniment din pacate. Voi fi la SIMA pe fuga, doua zile, de pe 20 pana pe 22. Masa rotunda se va tine pe 24, in ultima zi.

    RăspundețiȘtergere
  3. zece ca dl. Tarata, nu. Ei nu ar acoperi decat 600.000 de hectare. Dar 100 ca el, da. Ar acoperi jumatate din suprafata agricola, adica partea ramasa nelucrata in fiecare an. Intrebarea grea este: unde gasesc acestia 100 de Buzduganu ori Pachiteanu?

    RăspundețiȘtergere
  4. am o intrebare: de ce asteapta unii sfaturi de la jurnalisti?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca prin natura meseriei jurnalistul este informat,cunoaste dinamica vietii.Dumneavoastra fiind implicat in sectorul de masini si utilaje agricole,vorbind cu furnizorii aflati greutatile pe care le intampina .

    RăspundețiȘtergere
  6. nu cred...cred ca un jurnalist nu ar trebui decat sa redea elemente de realitate. Ca un aparat foto. ca o inregistrare pe reportofon.

    Cred ca dupa un anumit nivel (dat in general de experienta, cultura si autoanaliza a propriului subiectivism) un jurnalist poate deveni un editorialist. In imaginatia mea, asta inseamna un formator de opinii. Un om care are pareri solide pe care le poate argumenta pertinent si incearca sa ii convinga si pe ceilalti de adevarurile sale.

    Dar de aici pana la a gasi solutii pentru altii, e o cale lunga

    RăspundețiȘtergere