luni, 3 ianuarie 2011

la sfarsitul lunii se deschide Saptamana Verde la Berlin

"Ministerul Agriculturii va cheltui 720.000 lei, circa 171.400 euro, pentru participarea României la cel mai mare târg de agricultură din Europa, Saptamana verde de la Berlin. La ediţia din anul 2010 a expoziţiei au fost prezenţi 1.600 de expozanţi din 56 ţări, care au expus pe o suprafaţă de 115.000 metri pătraţi." informeza Gandul. (Deh, boala grea, asta, a statisticilor goale, care nu spun nimic esential. Cati vizitatori sunt? Cine sunt ei? cine sunt cei 1.600 de expozanti? Una inseamna 1.600 de constructori de utilaje, ca la SIMA, alta 1.600 de producatori de medicamente, furaje si genetica animala, ca la EuroTier, alta 1.600 de mici producatori si tarani.)

De ce ii trebuie ministerului sa participe la acest targ? Citez dintr-o cronica mai veche de pe recolta.eu: "Ministerul Agriculturii din Romania este prezent la Berlin cu un stand national in care firmele din ţara noastră vor expune o gamă diversificată de produse, cum ar fi: miere şi produse apicole, preparate din peşte, vinuri, fructe de pădure, ceaiuri şi extracte din plante, brânzeturi, produse specifice satului românesc, precum şi mâncare tradiţională romanescă: sărmăluţe, mititei, bulz, etc." Va dati seama ce interesant a fost. Nu mai comentez  despre traditionalele sarmalute, mititei si mai ales etc; le-a analizat Sorin Minea mai demult intr-o conferinta savuroasa.

Este participarea la expozitie o afacere pentru exporturile romanesti de produse agricole? E normal sa promovam produse traditionale asa aiurea prin Europa, si sa platim asta din banii publici? Cum se vor intoarce acei bani inapoi? Nu cred ca din pestele afumat de Bucovina care va fi vandut de producatorii romani peste hotare. Si nici din branza de Sibiu ce ar lua calea vestului, cel atat de nepriceput la branza, de numai Franta are vreo mie de sortimente.

Modelul de targ traditional incepe sa ne cuprinda imaginatia atat de tare, incat il consideram unic si vrem sa il exportam. Crede insa cineva ca vesticii nu isi cunosc traditiile si vor privi cu jind la ale noastre? Si pe deasupra,  sa se si scotoceasca in buzunar sa cumpere niscaiva produse romanesti, macar sa se amortizeze investitia ministerului? Eu am senzatia ca acolo fermierul este mai conservator ca al nostru. Si cumparatorul mai nationalist cand vine vorba de a alege pe ce da banii.

Asadar, cui foloseste aceasta expozitie? de care marturisesc ca nu am citit pana acum in presa decat sporadic, pe jumatati de pagina cel mult. Adica mai putin decat se scrie despre Indagra la doua luni dupa ce s-a incheiat. Sa fie Berlinul in ianuarie o mecca a gospodinelor europene in cautare de chilipiruri?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu