marți, 28 ianuarie 2014

Deszapezirea ar trebui sa fie o afacere cu fermieri

Fermierii din vestul Europei au de lucru si iarna. Deszapezesc drumurile cu utilajele proprii. Pe baza unui contract cu autoritatile. La noi, primariile dar mai ales consiliile judetene se vaicaresc ca nu au suficienta forta si ca nu sunt destule utilaje de deszapezire.

In Franta, fermierii din departamentul L'Oise au primit iarna trecuta 60 de euro pe ora pentru deszapezirea drumurilor pe o raza de 10-20 km in jurul fermei, cu utilajele lor. Banii i-au dat primariile.

In Scotia ministrul transporturilor ia in considerare folosirea a cat mai multe utilaje din ferme la deszapezirea drumurilor rurale. Unele primarii din Marea Britanie au achizitionat lame si preze pentru dotarea tractoarelor fermierilor dispusi sa lucreze la deszapezire.

La noi nici o autoritate locala sau centrala nu vorbeste despre implicarea fermierilor in lupta cu zapada. Ideea nu apare nici macar pe agenda publica. A incoltit insa ideea in mintea unor fermieri. Ei cred ca ar trebui sa aiba prioritate in fata firmelor "de la Bucuresti". Sunt destui fermieri cu suficient de multe utilaje care pot face deszapezirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu