miercuri, 29 decembrie 2010

cand lumea te ataca, inseamna ca iti recunoaste valoarea

Un atac recent, din Recolte bogate, vizeaza saptamanalul Profitul agricol, si in special pe tata, pe George Ostroveanu. Legatura cu revista si de familie este una care m-a impins la subiectivism, si m-a facut la inceput  sa tratez articolul ca un gest urat al celor de la Recolte bogate. Apoi am inteles ca banatenii au uneori carenta de umor. Pur si simplu s-au suparat pe Profitul agricol fara sa inteleaga textul publicat de noi in adevarata lui nota. Care era detasata, cu umor, poate o nuanta de ironie fina.

Ce face George, in calitate de redactor-sef, daca decide sa intre in polemica sau nu cu Recolte bogate, nu stiu. E treaba lui politica editoriala pe care o face. Eu insa m-as tine deoparte de a deschide un dialog cu directorul lor pe aceasta tema. Amandoi, si George si Danut Radis, au alte lucruri mai bune si mai interesante de scris si de comunicat. Mai ales pentru fermieri. Nu doar pentru directorii de marketing ai firmelor. Din punctul meu de vedere, Profitul agricol nu a incercat niciodata sa fie cea mai bine vanduta revista din piata. Atunci am fi facut un fel de Click. Nici cea mai citita. Am incercat sa fim cea mai bine scrisa din peisajul agricol.Cu informatii pertinente si la timp pentru agricultorii profesionisti.  Ne-am detasat  clar de Maria Sa Taranul roman, de discutiile care vizau satul si pogonarii, de problemele oierilor cu 20 de animale sau ale celor cu o vaca. Pentru ca acestia nu sunt clienti. De nimic. Nici de utilaje, nici de substante chimice moderne, nici de samanta certificata. Nu confundam calitatea cu cantitatea. Ramane la latitudinea cititorilor aprecierea subiectelor noastre.

(Imi pare rau de asemenea ca unii ziaristi de la Ferma s-au suparat ca am publicat articolul lui Sorin Bungescu, cel despre aviatia utilitara. In opinia lor este o preluare a unui om de la ei. Eu l-am publicat din prietenie, dupa o discutie cu Sorin la Indagra. Cand era reprezentantul lui Mirco Maschio. In nici un caz nu le-am luat omul revistei Ferma. Poate ca Sorin a simtit ca incepe un drum nou, odata cooptat de Mirco.)

8 comentarii:

  1. Excelenta, trebuie sa citesti printre randuri articolul. Nu e un atac la adresa Profitul agricol si nici a d-lui Ostroveanu. E un atac la adresa celorlate publicatii agricole, pe care le desfiinteaza. Ele nu exista, sunt luptatori de gerila care produc confuzie. Atat! Acum poate il poti citi cu zambetul pe buze. Si e primul care spune in public un adevar pe care si tu l-ai rostit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant punctul dvs de vedere. De ce anonim?
    Presupun ca va referiti la acest paragraf.. si aici citez din Recolte bogate: "celelalte publicatii de agricultura din Romania sunt reviste de nisa (..) care neavand nici tiraj pentru a iesi pe piata, dar nici prea multa notorietate, asediaza prin tactici specifice teritorii foarte mici, sperand ca prin crearea confuziei pe piata vor avea de castigat."

    RăspundețiȘtergere
  3. ce mi se pare interesant e ca tema nu misca pe nimeni. nici directori de marketing, nici ziaristi. cred ca nu citeste nimeni blogul asta

    RăspundețiȘtergere
  4. privind din nou textul dlui Radis, incep si eu sa cred ca e de fapt orientat cu toate tunurile spre celelalte reviste. prin simpla ignorare, autorul incearca sa le decapiteze de orice farama de credibilitate. chiar, oare ei cum vor comenta articolul in numerele urmatoare? de urmarit. :)) ... si cand ma gandesc ca cititorului ii place sangele :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelenta, cred ca Radis se inseala. Profitul Agricol s-a transformat anul trecut intr-o revista de nisa, o nisa foarte ingusta. S-a "detasat de Maria sa Taranul roman"; s-a detasat si de ferma familiala si scrie numai pentru cativa latifundiari pe care ii tot ridica in slavi, incepand chiar cu primul latifundiar al tarii Culita Fanita.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stimate domnule, e adevarat ca exista o detasare de Maria Sa taranul, dar nu de ferma familiala. Din contra. Politica editoriala a revistei este de sustinere a fermei familiale, fermei viabile cum o redenumeste extrem de corect dl. Horia Halmajan. Chiar credem ca ferma familiala, alaturi de marile ferme de mii de hectare, este directia in care trebuie sa mearga agricultura. De multe ori am avut astfel de pledoarii, pentru ajutorarea fermierilor mici si medii. Dar, in acelasi timp eu cred ca gospodaria cu un porc sau doi nu e agricultura. Ferma cu 30 de porci, da.

    Iar despre dl. Culita Tarata, trebuie sa recunoastem, nu poate fi ignorat absolut deloc ca agricultor. Noi insa am publicat articole semnate de dl Buzdugan, un specialist incontestabil. Daca am fi sa rasfoim cele 48 de numere din 2010 ale revistei, poate l-am intalni pe dl Culita Tarata de doua ori. Maxim.

    PS Greseala de nume este intentionata?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua domnu Andrei. Citesc Profitu agricol si de curand blogul de masini agricole. Citesc editorialele tatalui dvs si stiu si recentul scandal cu furtul numelui revistei. Tocmai de asta caut un raspuns sau ma rog sa va spun cat de mica e lumea. Cu ceva timp in urma am fost prin capitala si am cautat un xerox din asta mai destept sa mi fac o mapa de prezantare. Am gasit si stind eu acolo cu treburile mele ghici ce revista se scotea la imprimanta? Taman acolo- de asta zic ca e mica lumea. Revista fermierului pe care o stiam deja de la de la Indagra. Asta de o are sefa pe Prevenda Mihaela care toata lumea stie ca a fost implicata in tentativa de furt de la Profitul agricol. Cercetand pe net aflu ca revista asta e nationala dar ma intreb cum poate fi nationala daca ii trasa la imprimanta. Adica cate bucati poti sa scoti la imprimanta ca sa fie revista nationala. Daca vreti puteti verifica usor, orice tipograf poate face diferenta. Si de asta va spun pemtru ca nu mi se pare corect ca altii muncesc din greu si hotul tot hot ramane.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua domnule,

    Chiar zilele trecute un coleg de breasla imi atragea atentia asupra lipsei punctului de raster in tiparul revistei Gazeta Fermierului. Promit sa ma uit cu lupa la prima revista "a fermierului" care imi pica in mana. Am cateva pe la birou, si am si o lupa buna, chiar pentru tipar. Si va spun ce vad. Poate sa o arat si unui tipograf, sa am o parere intarita de un specialist.

    Intre noi fie vorba, eu va impartasesc opinia. O revista nationala nu se scoate la imprimanta.

    Pot specula ca cine scoate o astfel de revista o face pentru a o distribui cu o tinta precisa. Cateva zeci, poate o suta de oameni.

    Mergand pe firul ideii, m-as gandi la principalele oficialitati ( ei legitimand prin aparitia lor in paginile publicatiei un alt segment caruia i se poate adresa o revista trasa la imprimanta) si m-as mai gandi la directorii de marketing din companiile implicate in agricultura (pentru a-i face sa semneze contracte de publicitate ultra-profitabile pentru printer).

    RăspundețiȘtergere