Claas a prezentat, în Ungaria, într-o ferma, noutatile anului 2012. Inginerii constructorului german au venit cu utilaje noi, le-au îmbunatatit pe altele, adica au avut cu ce sa se laude. Am vazut în câmp, la lucru, combine, masini de balotat, greble împrastietoare si de adunat fânul, cositori si remorci. Cel mai interesant a fost noul Claas Lexion 780. Dar nici celelalte nu’s de ignorat. Pe scurt, redam noutatile acestui an.
Alina BARDAS
(preluare din Profitul agricol)
(preluare din Profitul agricol)
Lexion 780, noua combina amiral a Claas
Noua combina Claas, cea mai mare din oferta constructorului german, propune un concept nou de racire, Dynamic Cooling, în traducere racire dinamicå, cu ventilator care functioneazå pe principiul “racire la cerere”. Inginerii germani justifica astfel o economie medie de 15 kW.
Viteza completa de rotatii pe minut este atinsa doar în timpul functionarii la capacitate maxima. Vanele de aer au fost, de asemenea, modificate. Aerul este tras în radiatorul de sus si, apoi, fortat înainte spre motor si partile laterale prin noul sistem de ventilare. Acestea genereaza un efect de cortina care previne ridicarea particulelor de praf. Se asigura astfel o admisie continua a aerului curat, combina se murdareste mai greu, deci se curata mai rar.
Sistemul de treierare a fost îmbunatatit, separarea realizându-se cu ajutorul a 2 x 6 elemente concave la o viteza sporita a rotorului de pâna la 1250 rotatii/minut.
Volumul maxim al rezervorului de cereale este de 12.500 l, având o rata maxima de descarcare de 130 l/s.
Printre dotarile noi, se numara axul cu 4 conexiuni, care confera o mai mare stabilitate si o capacitate mai mare de încarcare pe teren denivelat. Noul ax cu 4 conexiuni este suspendat pe patru puncte care, pe lânga miscarea verticala, permite si balansul lateral. Acest sistem permite folosirea de anvelope mai mari, cu un diametru de pâna la 1,65 m.
Noutati si la combinele Tucano
Modelele Tucano 470, 450, 440, 430 340, 330 si 320 au primit motoare Mercedes Benz, cu o putere de pânå la 326 CP, cu SCR. Sistemul de racire a fost revizuit pentru a creste capacitatea necesara de racire. Pe modelele Tucano 470 - 340, cadrul radiatorului rotativ a fost extins, iar suprafata de preluare a aerului a fost marita cu 33%. Fluxul marit de aer îmbunatateste capacitatea de racire a sistemului cu pâna la 15%.
Modelele Tucano ofera acum un confort sporit pentru operator, mansa multifunctionala fiind integrata în cotiera dreapta. De asemenea, au fost preluatate de la Lexion sistemul de operare CEBIS, o varianta simplificata echipata cu tastatura rapida si buton rotativ.
Combinele Tucano au o noua transmisie pentru tocator, amplasata pe partea stângå a utilajului. Un avantaj al noii transmisii este trecerea usoara si rapidå de la modul tocare la modul de întoarcere a paielor. Printr-o singura pârghie se poate plia panoul de ghidaj si se poate coborî fanta de distribu¡ie a paielor.
Modele noi de prese de balotat Quadrant
Noile prese de balotat Quadrant 3200 RC / FC si Quadrant 3300 RC au un compartiment care poate fi extins pe ambele laturi, ceea ce faciliteaza accesul la lame, pentru întretinere. Lamele sunt pozi¡ionate în patru grupuri, fiecare putând fi selectate cu ajutorul unei pârghii, fiind, apoi, pivotate hidraulic în exteriorul cabinei.
Camera lamelor poate fi coborâta hidraulic . Daca unitatea este supraîncarcata, ea este coborâta automat. Acest lucru permite tractoristului så îndeparteze orice posibile blocaje ale alimentarii cu material, prin simpla reducere a turatiei PTO, fara sa fie nevoit sa iasa din cabina.
Atât Quadrant 3200, cât si modelul 3300 sunt echipate cu un culegator nou, mai mare, cu o deschidere de 2,35 m prevazut cu un burghiu cu sistem Power Feeding (PFS) si opritor cu role duble. Burghiul PFS are filamente de dimensiuni mari si transfera recolta adânc, în rotor. Fluxul materialului este omogenizat si accelerat, ceea ce conduce la o crestere a debitului. În combinatie cu opritoarele cu role duble, aceasta caracteristicå asigura o alimentare uniforma a presei chiar si în cazul brazdelor foarte late si la viteze mari.
Remorcile Cargos au primit LED-uri
Pentru noul sezon, Claas si-a echipat remorcile autoîncarcatoare Cargos cu un kit-ul cu tehnologie LED, foarte util atunci când lucreaza în întuneric. Acesta cuprinde 11 faruri de tip LED pe capul tractor, pe carcasa seceratoare, în interiorul remorcii, pe laturile si în spatele remorcii. Farurile sunt activate automat, în functie de modul de operare si pot fi stinse individual prin intermediul terminalului de operare.
Cu ajutorul sistemului Profi Cam 3, care cuprinde un monitor generos în interiorul cabinei tractorului, tractoristul poate vedea ce se întâmplå în spatele remorcii. Monitorul poate afi¿a pânå la patru perspective simultan.
Claas a extins gama de greble cu un singur rotor, lansata anul trecut, cu doua modele noi: un model care se monteaza pe suport triunghiular (Liner 500 Profil) si un model remorcat (Liner 500 T). Acestea au un diametru al rotorului de 3,80 m si o latime a brazdei de 4,80 m.
Modelul Liner 500 Profil este echipat cu suspensie cardanica a rotorului, care îi permite sa se ajusteze în functie de denivelarile solului si independent de miscarea tractorului. El poate såa fie echipat, în plus, cu un sistem de contur cu 6 role
La modelul Liner 500 T poate fi folosita optional o roatå pivotanta de ghidaj, care ajuta la urmarirea profilului solului. Pe ambele modele, trenul de rulare este amplasat cât se poate de aproape de furca, pentru ca rotorul så se poatå adapta singur la curbele terenului.
Volto 1100 este o grebla împrastietoare cu 10 rotoare si prindere în trei puncte. Varianta remorcata este reprezentata de modelul Volto 1100 T.
Volto 1100 are o latime a brazdei de 10,7 metri si este echipat cu noul sistem Max Spread de asistare a debitului. El poate fi folosit si în cazul recoltelor foioase, cum ar fi lucerna. Varianta remorcata poate fi utilizata si cu tractoare de dimensiuni reduse.
Sistemul Max Spread de asistare a debitului permite ca bratele sa se poata extinde cu 33% atunci când sunt aliniate pe directia de deplasare. Aceastå crestere a ratei de amestecare a fânului duce la cresterea vitezei de lucru. În functie de conditiile recoltei, unghiul de repartizare poate fi ajustat de la 16° pânå la 12° fara a se folosi unelte.
Cele doua modele Volto sunt echipate cu cadre de protectie din poliamida ranforsata cu fibra de sticla, care au o greutate scazuta si pot amortiza orice vibratii pe parcursul utilizarii sau al transportului.
Trei dintre noile cositori au lame anterioare (Disco 3500 F/FC/FRC Profil) si una are lama posterioara (Disco 3500 RC Contour).
Modelele cu lame anterioare sunt disponibile fie sub forma unei cositori drepte fara protectie, fie a uneia cu dinti sau cu role de protectie. Acestea au o latime a brazdei de 3,4 metri, fiind potrivite pentru utilizarea împreunå cu tractoare dotate cu roti late.
Pentru a asigura o ajustare tridimensionalå în functie de profilul terenului, noile utilaje Disco au fost echipate cu un sistem cinetic numit Profil. Acesta se bazeaza pe principiul ca terenul este cel care trebuie sa ghideze lamele, nu tractorul. Sistemul este implementat prin corelarea miscarii longitudinale si laterale de balans a unui punct pivot care se afla în apropierea suprafetei terenului.
Disco 3500 RC Contour este destinata strângerii recoltelor foioase, cum ar fi lucerna si trifoiul. Ea are o latime a brazdei de 3,40 m si este echipata cu o rola de protectie cu profil în forma de V. Protecyia îndoaie tulpinile dure, dar protejeaza frunzele bogate în nutriente. Cositoarea este echipat cu o lamå P-CUT si cu sistemul de suspensie hidropneumatica Active Float.
http://secondhand-utilaje.ro/combina-claas-compact-30-5-500-euro-cu-transportul-inclus/
RăspundețiȘtergere