marți, 14 august 2012

Ce au facut fermierii cu 4 miliarde de euro?

In ultimii 6 ani, lumea agricola a primit 4 miliarde de euro din fonduri europene, scrie Ziarul Financiar. De banii astia oamenii si-au cumparat mai ales tractoare, combine, si-au ridicat silozuri, au facut grajduri.

Statistic, in ultimii 5 ani, s-au cumparat 9.000 de tractoare noi. Adica in medie 1.800 de tractoare pe an. Ziarul Financiar mai pomenste si de second-hand, dar poate ca jurnalistul lor nu stie ca pe fonduri europene nu poti cumpara tehnica la mana a doua. Pe langa tractoare, s-au cumparat 7.000 de pluguri, 800 de combine si 3.300 de semanatori. 

Boom a fost si in zona stocarii cerealelor. Tot statistica spune ca intre 2009 si 2012 s-au construit silozuri cu o capacitate totala de 2,5 milioane tone. Capacitatea de stocare totala a Romaniei este acum de 17,3 milioane tone.Nu pot sa nu remarc rotunjimea perfecta a datelor oferite de Ministerul Agriculturii. Doar capacitatea de stocare strica frumusetea lor. Puteau si ei sa o rotunjeasca, din condei.

P.S.
In finalul articolului, jurnalistul de la Ziarul Financiar ii caineaza pe bietii fermieri romani, care au mai putine tractoare decat confratii lor polonezi. "Polonia are un tractor la 10 hectare, in timp ce in Romania raportul este de 4,5 ori mai mare." Oare chiar mai avem nevoie de mitul tractorului "la hectar"? Ne e dor de cohortele de tractoristi care plecau la arat, mandri si aliniati, cum ii prezenta propaganda socialista?

Nu cumva fermierii au inteles mai bine de ce anume au nevoie? Cu 4-6 oameni si 4 tractoare, poti lucra linistit 1.000 de hectare. Chiar si mai mult. Este profitabil pentru vreun fermier pe lumea asta sa aiba 100 de tractoristi pentru 1.000 de hectare? Cred ca e timpul sa gasim noi standarde de comparatie, si sa uitam de tractorul la hectar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu