miercuri, 6 octombrie 2010

Tocatoarele de resturi vegetale de la Strom, Cehia

Mai putin utilizate la noi, tocatoarele de resturi vegetale sunt foarte populare în fermele din vestul Europei. Moda a fost importata din Statele Unite ale Americii si din Canada, acolo unde fermierii le folosesc de foarte multi ani. Aici, în Europa, Strom, din Cehia, a fost printre primii producatori de tocatoare. Este întotdeauna o provocare sa fii deschizator de piata pentru un utilaj aproape necunoscut.



“Am construit un utilaj care este capabil sa lucreze în estul Europei,” spune Jan Bednar, managerul de vânzari al lui Strom. Degajat, fara sa aiba aerul sobru al unui sef de mare companie, vine de câte ori poate în fermele din România. “In fermele din est, conditiile pentru agricultura sunt destul de dificile. Tocatorul nostru a trebuit sa prelucreze un numar mare de hectare, în fiecare zi. Am luat în considerare si faptul ca de multe ori tractoristul nu este si proprietarul echipamentului, asa ca, de cele mai multe ori, nu are grija de implement. De aceea a trebuit sa construim un utilaj robust si rezistent”, explica J. Bednar.



Tocatoarele au câstigat rapid popularitate. Sunt o solutie rapida si ieftina pentru prelucrarea pasunilor pentru vite si oi. Utilajul face o foarte buna prelucrare a resturilor vegetale pe terenurile arabile. De fapt, cu el, fermierul toaca fara probleme resturile vegetale de porumb, rapita, floarea-soarelui. Totul este maruntit în bucati mici, care se amesteca în pamânt mai usor, mai rapid si mai ieftin cu utilajele de pregatire a solului. “Sa nu uitam de daunatorii porumbului. Tocatorul taie resturile de tulpina de porumb în bucati mici, care nu sunt prielnice pentru supravietuirea daunatorului peste iarna,” spune Alexandru Ivan, area manager al Strom pentru România si Bulgaria. “Aceasta tehnologie este folosita în Statele Unite ale Americii si Canada de ani buni. Din punct de vedere tehnologic, tocatorul este folosit imediat dupa recoltare. Materialul vegetal prelucrat este amestecat mult mai eficient în profilul pamântului de catre grapele cu discuri. Resturile vegetale sunt integrate mult mai repede în pamânt, iar semanatul se poate face mai repede.”



Tocatoarele STROM sunt echipate cu 4 cutite pentru fiecare rotor (greutatea fiecarui cutit este de 7kg), iar viteza cu care taie un cutit este una impresionanta: 312 km/h.
Viteza de lucru a utilajului este de 12-15 km/h.
Gama de tocatoare STROM cuprinde 4 produse, în functie de latimea de lucru:
latime de lucru de 2,5 m (cu 1 rotor),
latime de lucru de 4,5 m (cu 3 rotoare),
latime de lucru de 6 m (cu 3 rotoare)
sau latime de lucru de 7 m (cu 5 rotoare).

“În cazul utilizarii tocatorului STROM Mulcher MZ 6000 (latime de lucru de 6 metri), acesta poate prelucra o suprafata de 5,76 ha/h (latime de lucru de 6 m x viteza de lucru de 12 km/h x 0,8 coeficient de transport pe teren),” detaliaza A. Ivan. Acest tocator a fost prezentat fermierilor si în demonstratiile tehnice de la Braila, în cadrul saptamânii Farm Progress. Timp de 4 zile, aproximativ 1.000 de fermieri au putut sa îl vada la lucru. Dupa ce o combina recolta o parcela de porumb, un tractor John Deere cu un tocator intra în câmpul plin de resturi vegetale. In viteza, si ridicând un nor de praf fin, utilajul maruntea orice rest ramas pe câmp.



Tocatoarele STROM sunt eficiente si în cele mai solicitante conditii. Principalele componente ale utilajului sunt galvanizate, iar partea inferioara a corpului are o armura de protectie ce poate fi schimbata si îl apara de impactul cu pietre. Axul tocatorului este unul de deplasare, fapt ce asigura trecerea utilajului si peste gropile întâlnite pe pajisti. Tocatorul este dotat cu contralame, în partea frontala, ce asigura o taiere completa a resturilor vegetale.

“In momentul de fata, STROM este cel mai important producator de tocatoare din estul Europei, în special datorita adaptarii utilajelor pentru conditiile dificile întâlnite în aceasta parte a continentului,” spune Alexandru Ivan. “Constructia solida si galvanizarea componentelor permit acestuia sa taie inclusiv specii de arbusti lemnosi, cu un diametru maxim de 5 cm. Vindem însa foarte bine si în fermele mari din Vest, în Danemarca, Suedia si, mai ales, în Germania.”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu