VDMA s-a intalnit ieri la Berlin, în cadrul ''Săptămânii Verzi'', cu ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără şi secretarul de stat în MADR, Adrian Rădulescu.
VDMA (Asociaţia pentru Tehnică Agricolă din Germania) a solicitat ministrului român al Agriculturii, Valeriu Tabara, sa simplifice derularea investiţiilor realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), transmite Agerpress. VDMA solicita lucruri punctuale: Garantarea unei certitudini în planificare, prezentarea dovezii privind cofinanţarea investiţiilor precum şi evaluarea acestora pe criterii de inovaţie.
Cuvinte frumoase si multa diplomatie
"Firmele germane doresc ca, prin punerea la dispoziţie a unor mijloace moderne de exploatare şi prin investiţii în producţia şi procesarea produselor agricole, să contribuie la construirea unui sector agricol şi a unei industrii alimentare performante în România. Din experienţa primului an de implementare a PNDR în România, firmele germane susţin adaptarea programului pentru utilizarea eficientă a fondurilor în condiţiile în care aprobarea finanţării a durat circa şase luni. Trebuie să se reducă birocraţia în cazul solicitării fondurilor europene pentru a putea respecta timpul de prelucrare prevăzut', a declarat Dirk Startmann, preşedintele Consiliului Româno-German de Cooperare în domeniul agriculturii şi industriei alimentare şi al Grupului Regional Europa Centrală în cadrul VDMA Tehnică Agricolă.
De asemenea, reprezentanţii germani au mai solicitat instrumente de finanţare şi programe de finanţare suplimentare în cazul unor sectoare care presupun cheltuieli mari determinate de costuri şi de forţa de muncă, respectiv în cazul agriculturii ecologice şi sectorului zootehnic. Potrivit acestora, măsurile care susţin serviciile de consultanţă pentru fermieri ar trebui publicate în paralel cu procedurile curente de aplicare pentru alte măsuri întrucât fermierii au nevoie de consultanţă pentru planificare pe termen lung a investiţiilor lor. În prezent acestea sunt publicate doar după validarea celor mai importante instrumente de finanţare din program.
Tabără a menţionat că una dintre ţintele principale ale României este mecanizarea agriculturii pentru reducerea costurilor de producţie, iar tehnologie agricolă germană este deja recunoscută.
"În Romania exista o necesitate puternică de maşini agricole performante, chiar în marile exploataţii agricole, şi consider că vor câştiga cei care vor avea utilaje şi echipamente care gestionează resursele de apă şi sol. Avem nevoie de diversificare pe care cred că tehnologia agricolă din Germania o poate oferi', a precizat ministrul Agriculturii.
Secretarul de stat, Adrian Rădulescu, s-a plâns reprezentaţilor germani că toţi marii producători de echipamente agricole, prezenţi în România, inclusiv cei germani, au un mare defect: nu oferă service în timp util. "Service-ul este un defect al tuturor companiilor prezente pe piaţă românească deoarece se aşteaptă mult după o piesă minoră. De exemplu, în perioada secerişului, eu, ca agricultor, am nevoie de o piesă poate în câteva ore, nu în zile sau săptămâni. Consider că agricultorul se va îndrepta, în curând, numai către cel care va asigura şi service-ul echipamentelor în timp util". Se simte ca secretarul de stat vine din lumea agricultorilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu